17 september 2009

Dags att baka ett ölbröd

Idag kände jag mig sugen på att baka ett ölbröd. För att brödet ska få en smak och doft som inte traditionellt bröd har så rekommenderar jag att du väljer en smakrik öl. Själv valde jag Sigtuna brygghus Holiday Booster från 2007, vilken är en öl med en särpräglad smak av nejlika och pomerans.

1 pkt jäst
4 dl öl
1 tsk salt
2 msk olja
1 msk honung
4 dl rågmjöl
6 dl vetemjöl

1/2 dl vetemjöl

Värm ölen fingervarmt. Blanda öl, salt, jäst, olja och honung. Blanda. Tillsätt råg- och vetemjölet. Låt jäsa i 30min.

Tillsätt 1/2 dl vetemjöl. Baka ut till en limpa eller till franskor. Låt jäsa i 30 min.

Under andra jäsningen.

Sedan fick degen vara inne längst ned ugnen cirka 30 min på 200 grader. Om du försäkra dig om att limpan inte är degig i mitten så rekommenderar jag att du tar ut limpan och skär av den på mitten. Om den är degig så är det bara att sätta tillbaka den. Låt sedan brödet svalna under bakhandduk

Slutresultatet blev ett bröd som verkligen doftade just pomerans och nejlika. Smaken var inte lika utstickande, även om man tydligt kunde känna ölens personlighet i eftersmaken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar