30 juli 2009

Mariestads Porter vs Zeunerts Höga Kusten

Strömming åt vi varje fredag när jag var barn. Varför vet jag inte, förutom att det smakade fantastiskt.

Jag har denna gång använt det recept jag själv vuxit upp med, samt adderat en extra smakförstärkelse: anjovissmör.

Färsk strömming | Dill | Salt | Ströbröd | Potatis | Smör | Anjovis

Ta bort ryggfenan på strömmingen. Rulla alla ovansidor i ströbröd. Lägg dill på insidan. Lägg ihop strömmingarna två och två. Salta. Stek ett par minuter per sida.
Koka potatis. När de är klara: pressa ut dem med en potatispress.
Mixa smör och anjovis.

En förträfflig måltid.

Anjovissmöret borde naturligtvis ha mixats innan. Inte bara rörts ihop.

Porter till strömming - kunde det vara något? Den retoriska frågan till trots så var jag skeptisk. Mariestads Porter är otroligt trevlig att njuta av, men som sagt: skulle den passa till strömming? Ja, onekligen gjorde den det. Riktigt, riktigt bra dessutom. I vanliga fall kan få känslan att en lyckad öl är en öl som håller sig i bakgrunden, och låter maten få blomma ut. I detta fall är det annorlunda: ölen tar mycket plats, men låter ändå matens smaker framträda. En given favorit!

Zeunerts skapelse är en blandning av lageröl och altbier. Relativt smakrik för att röra sig i lagersegmentet, och onekligen passade den bra ihop med fisken. Men, och en stort men: Höga kusten-ölen tappar smak i mötet med maten, vilket inte portern gjorde.

Zeunerts har skapat en trevlig matöl, men i förhållande till Mariestads skapelse känns den blek. Mariestad är vinnaren.

Systembolaget: Zeunerts | Mariestad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar